Geiten en kaasmaken start - Reisverslag uit Johannesburg, Zuid-Afrika van Marian Ruesink - WaarBenJij.nu Geiten en kaasmaken start - Reisverslag uit Johannesburg, Zuid-Afrika van Marian Ruesink - WaarBenJij.nu

Geiten en kaasmaken start

Blijf op de hoogte en volg Marian

19 December 2013 | Zuid-Afrika, Johannesburg

Hoi allemaal,

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik een stukje geplaatst heb op de site, maar we zijn een weekendje weg geweest in de Dragensberg met onze tent en had eindelijk even tijd om er rustig voor te gaan zitten.

Sinds we terug zijn uit Nederland afgelopen zomer is het erg druk geweest. Het weekend na onze terugkomst zijn we naar Louis Trichardt gereden met een gehuurde trailer en hebben we 23 mooie witte geiten (Saanen ras) opgehaald. De stal was nog niet af, alleen het dak zat erop en de metalen buizen/hekwerk in het midden van de stal. Daar hebben we gaas tussen gespannen zodat de geiten een plekje hadden en ondertussen kon het metselwerk verder gaan. 2 Dagen na aankomst werd het eerste lammetje al geboren. Dat hadden we nog niet helemaal verwacht, dus nog een beetje meer improvisatie nodig. Een deel van het geitendeel werd in hokken verdeeld met nog meer gaas en daar hadden we een mooie moeder-met-lam hok. In de weken daarna zijn nog vele lammetjes geboren. De eerste geiten hebben we allemaal met de hand gemolken. Dat was erg veel werk. De eerste 8 geiten deden Russell (werker) en ik samen, 2 x per dag. De andere geiten hebben we samen met hun lammetjes gelaten, zodat Russell die maar 1x per dag hoefde te melken. Het was wel nodig om ze te melken, want de geiten produceren meer dan de lammetjes kunnen drinken, en vaak drinken de lammetjes maar aan een kant.
Toen eindelijk de geitenstal af was en de melkmachine en de koeltank geinstalleerd, was dat een enorme stap. We moeten nu alleen nog een plafond op het tanklokaal, op dit moment waait de regen soms nog naar binnen.
De melk gaat tijdens het melken in ouderwetse melkbussen en die melkbussen hangen we in de koeltank. We hebben een grote koeltank die gevuld is met water. We hebben nog niet genoeg melk om rechtstreeks in de koeltank te koelen.

Ik had verwacht om dit seizoen de melk aan andere kaasmakers te verkopen. Helaas haakte de een na de ander af, en ik had steeds meer melk in vriezers her en der zitten. Wat te doen met al die melk... Ik ben toen begonnen met het zelf maken van feta en halloumi. Dat gaat allemaal nog handmatig met 4 grote pannen op een rij op 2 gasfornuizen in de keuken. En daarmee komt ook de volgende uitdaging: hoe brengen we de kaas aan de man. Ben nu nog druk om de labels allemaal geregeld te krijgen, dan kan ik aan supermarkten verkopen. Het al wel enkele geinteresseerde winkels gevonden, maar wacht nog even op de labels. Inmiddels zitten de koelkasten vol met kaas en verkoop ik af en toe een kilootje aan vrienden en bekenden en eenmalig op een markt. Hopelijk loopt dit beter in enkele maanden tijd.

Het kost allemaal erg veel tijd om de kaas te maken en alles op gang te krijgen, dus het opknappen van het huis staat even op een laag pitje. Ik hoop binnenkort wat meer hulp te krijgen en ook wat meer slaap en vrije tijd. In September hebben we ook nog de Otter trail run gedaan. Een 42 km trail run met een totale klim van 2,5 km. De laatste 2 maanden van training waren voor mij niet zo intensief vanwege alle drukte, dus ik had maar een doel: de finish halen binnen cut-off tijd (11 uur). Dat is gelukt: 9 uur en 16 min. Clifford is net onder de 8 uur gefinished .

En dan hebben we nog een nieuwtje: We gaan trouwen . Dit weekend waren we aan het hiken naar een mooie waterval in de bergen en daar ging hij op zijn knieen met een mooie ring . Waarschijnlijk duurt het nog wel minimaal een jaar voordat het zover is, maar dan kunnen de genodigden alvast sparen ;-).

Timo is inmiddels al een aardige peuter aan het worden met zijn 1 jaar en 5 maanden. Hij loopt vrolijk in het rond op de boerderij en gaat meestal met me mee overal naar toe. Hij vindt het heerlijk om in de geitenstal te spelen en “voert” de geiten en loopt met de emmers voer en de bezem te spelen. Hij praat nog niet echt, maar dat schijnt allemaal een half jaartje langer te duren als ze 2-talig opgevoed worden, dus dat komt allemaal nog goed.

Iedereen alvast fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar toegewenst. Ik ben er dit jaar helaas niet aan toegekomen om kaarten te schrijven.

Groetjes, Marian

• 19 December 2013 - 13:32

Laura:

Gefeliciteeeerd! Wat een mooie vooruitzichten voor het nieuwe jaar :-) En goed bezig zeg.. Fijn om weer een update van je te lezen. Alvast hele fijne dagen!! Liefs, Laura

• 19 December 2013 - 14:15

Sergio:

Hi Marian,

Van harte gefeliciteerde met je verloving!! en ook met je eerste Lammetje! Timo ziet er groot uit. Wat gaat de tijd toch snel als we ouder worden :).

Veel succes komende tijd met je project en veel plezier samen met z'n drieën.

Doe Clifford de groeten en wie weet een huwelijksreis naar Guatemala? ;)

Saludos y un abrazo,

Sergio

• 19 December 2013 - 14:30

Ellen:

Hey Marian!
    Leuk om weer wat van je te lezen. Heel veel succes verder met je geiten boerderij. Hopen dat het snel allemaal beter gaat lopen. En natuurlijk van harte gefeliciteerd met jullie verloving!
    Groetjes Ellen

• 19 December 2013 - 16:47

Rob Leuverink:

Hoi Marian,

Van harte proficiat !!

Het blijft leuk om je mooie verhalen te lezen. Maar ik kan me goed voorstellen dat het vaak op het laatste plan komt.

Groet uit de achterhoek van je ex-collega Rob.

• 19 December 2013 - 21:10

Theo Menting:

Hallo Marjan Clifford en Timo

Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk.
    Fijn dat het allemaal goed gaat en op naar de 1000 geiten (oh nee sorry dat is weer erg hollands)
    Mooi dat er een begin is met de melkerij, ik hoop dat het net zo goed wordt met de geiten als hier want de melk is hier momenteel erg duur.
    Ook fijne feestdagen toegewenst allemaal

Groeten Theo

• 19 December 2013 - 21:21

Petra Pouw:

Hoi Marian en Clifford,

Gefeliciteerd met jullie voornemen om te gaan trouwen. Hardstikke leuk. Wat ben je toch een bezige bij. Het is denk ik een hoop werk. Knap hoor, dat je (jullie) zo bezig zijn om een bedrijf op te zetten. En dan ook nog ff de Otter trail run te doen. Goed hoor van jullie. Wat is het toch alweer een heel ventje zeg. Wat een lekker kereltje. Succes verder met jullie geitenboerderij. Fijne feestdagen en een gezond 2014. Ik had je nog een kaart gestuurd voor je verjaardag, maar heb t denk ik naar het verkeerde adres gestuurd, maar alsnog gefeliciteerd. Wanner is clifford eigenlijk jarig?

Groetjes Petra Pouw

• 20 December 2013 - 08:15

Marian:

He Marian

Wat een ontwikkelingen allemaal, gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk. Timo is een heerlijk ventje geworden zeg, en wat zal hij genieten van de ruimte en vrijheid.

Liefs Marian

• 20 December 2013 - 09:11

Ron En Kim:

Hee Marian!

Gefeliciteerd!! Wij trouwen in mei 2014 :) Leuk om over je te lezen! Heel veel succes met alles!

Groetjes Ron en Kim

• 20 December 2013 - 11:13

Erna:

Hey Marian, van harte gefeliciteerd met jullie verloving! Wat een super leuk nieuws zeg!! En wat een leuke verhalen weer! Knap hoor waar jullie allemaal mee bezig zijn! Wat een leuke foto's ook! En wat is Timo groot geworden zeg!! Echt een ventje alweer!
    Groetjes daar en hoop je snel een keer te spreken!

Liefs van ons!

• 23 December 2013 - 12:47

Maaike:

Hee Marian,

wat leuk om weer te lezen over je leven in Zuid-Afrika. Wat een werk, petje af!

Nog gefeliciteerd met je verjaardag (beetje laat ja...), en wat geweldig dat jullie verloofd zijn! Heerlijk joch is Timo, leuke foto's.

Groeten, Maaike

• 10 Juni 2014 - 20:33

Petra Pouw:

Hallo Marian Clifford en Timo,

Hoe gaat het daar bij jullie? We hebben al zo.n tijd niets meer van jullie gehoord.

groetjes Petra Pouw